Képek a nyelvoktatásban

Javaslatok az aakanee.com képgyűjtemény használatára

A honlap eredetileg délkelet-ázsiai nyelvek tanulói számára készült. Egyes képeken ázsiai dolgok, helyzetek vannak, ám legtöbbjük jól használható más nyelvek (pl. a magyar) tanulásához is. Itt találhatóak.

Válogass közöttük kedvedre és tanulóid hasznára!

Andrej, a honlap készítője az alábbi módszereket javasolja a képek használatára.

Mindennapi helyzetek

Az aakanee.com oldalon a Basic Communicative Functions szavakra keress rá, hogy megtaláld a képeknek ezt az első halmazát.

  1. Mutasd meg, mondd el, mit mondanak ezekben a helyzetekben.
  2. Utána gyakoroljatok együtt szerepjátékkal.

Alapszókincs

Az aakanee.com oldalon: Basic Vocabulary

  1. Nagyon egyszerűen (egy-két mondatban) mondjuk el, mi van a képen.
  2. Kérdezgetés: Miből van, miből készült, miből csinálták? Mit lehet vele csinálni? Mire jó? Mit csinálnál vele? Miért történik ez? Hol történik? Ki csinál micsodát? A kérdéseidet értesd meg velük, szükség esetén fordítással. A fordítás után azonban gondod legyen rá, hogy sokat hallják még a kérdést különböző dolgokról, különböző helyzetekben.

Mesélés (délkelet-ázsiai helyzetek)

Az aakanee.com oldalon a táblázatban: Story Telling / South-East Asia Illustrations

Az itt lévő 52 történet között bízvást találhatunk a mi környezetünkben is használhatókat, nem csak délkelet-ázsiai helyzetekben működőket.

  1. Egyszerűen beszéljünk mindenről, ami a képekről eszünkbe jut.
  2. A tanulók is mondják el, nekik mi jut eszükbe, ők mit gondolnak.

FIGYELEM! Az, hogy mit gondol, fontosabb, mint az, hogy mit tud elmondani magyarul. Nem baj, ha románul mondja, amit nem tud még magyarul, mert ez lehet a tanulás pillanata: mutassuk meg neki, hogy miképp mondjuk magyarul azt, ami neki jutott eszébe.

Online oktatás

E képeket használhatjuk akkor is, ha online tanításra vagyunk kárhoztatva. Készítsetek hozzájuk hangfelvételeket, melyeket a képek nézegetése közben hallgathatnak bármikor. Mondani sem kell, hogy a hangfelvételen, videón is lehetőleg annak a falunak a nyelvjárását használd, ahol tanítasz. Ha a hangfelvételt, videót szívesen közreadod, küldd el nekem, hogy feltehessem a gyűjteménybe.

3 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x